Informatie voor verwijzers

Huisartsen en specialisten worden regelmatig geconfronteerd met mannen, vrouwen en kinderen met klachten in het bekken(bodem)gebied. Naast medicamenteuze of chirurgische interventies is bekkenfysiotherapie één van de behandelmogelijkheden. Het is een bewezen effectieve therapie.

Meer achtergrondinformatie over bekkenfysiotherapie kunt u hier vinden.

De opleidingskolom fysiotherapie bestaat uit een bachelor- en mastercompartiment met daarboven het PhD-niveau. De bachelor opleiding leidt op tot fysiotherapeut European Qualification Framework (EQF) niveau 6, wat resulteert in een BIG-geregistreerde allround fysiotherapeut in de individuele gezondheidszorg. Dit niveau geeft toegang tot verschillende hbo-masteropleidingen.

De bekkenfysiotherapeut bij Bekken&Bodem Bekkenfysiotherapie is een masteropgeleide fysiotherapeut en gespecialiseerd in gezondheidsproblemen in de bekkenregio. Daaronder wordt verstaan: de spieren van het bekken en de bekkenbodemspieren, de bekkenorganen (blaas, baarmoeder, darmen), de lage rug regio en de heupen. Het vak richt zich naast screening, diagnostiek, prognostiek en therapeutische interventies op preventie van bekken- en bekkenbodemdisfuncties en vraagt specifieke competenties.

(bron; Beroepsprofiel Bekkenfysiotherapeut 2014)

 

Richtlijnen:

Brochure: Zorgvuldig handelen bij voorbehouden en bijzondere handelingen