Opleiding en register

De opleidingskolom fysiotherapie bestaat uit een bachelor- en mastercompartiment met daarboven het PhD-niveau. De bachelor opleiding leidt op tot fysiotherapeut European Qualification Framework (EQF) niveau 6, wat resulteert in een BIG-geregistreerde allround fysiotherapeut in de individuele gezondheidszorg. Dit niveau geeft toegang tot verschillende hbo-masteropleidingen.

(bron; Beroepsprofiel Bekkenfysiotherapeut 2014)

De kinderbekkenfysiotherapeut bij Bekken&Bodem Bekkenfysiotherapie is een masteropgeleide fysiotherapeut met een post-HBO opleiding kinderbekkenfysiotherapie. Ze is gespecialiseerd in kinderen met gezondheidsproblemen in de bekkenregio. Daaronder wordt verstaan: de spieren van het bekken en de bekkenbodemspieren, de bekkenorganen (blaas, darmen), de lage rug regio en de heupen. De kinderbekkenfysiotherapeut richt zich naast screening, diagnostiek, prognostiek en therapeutische interventies op preventie van bekken- en bekkenbodemdisfuncties en vraagt specifieke competenties.

(bron; Beroepsprofiel Bekkenfysiotherapeut 2014)

Een kinderbekkenfysiotherapeut heeft kennis van:

  • ontwikkeling van het urogenitaal systeem
  • ontwikkeling van het gastro-intestinaal systeem
  • ontwikkeling van het houding- en bewegingssysteem van lage rug, buik en bekken
  • ontwikkeling van zindelijkheid
  • zindelijkheidsproblematiek

De kinderbekkenfysiotherapeut bij Bekken&Bodem Bekkenfysiotherapie is opgenomen in het Centraal Kwaliteitsregister bekkenfysiotherapie van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie.

Daarnaast is zij bestuurslid van de Nederlandse vereniging voor Continentie bij Kinderen (NVCK).