Anale problematiek

Anale klachten komen veel voor. Veel mensen denken bij pijn, jeuk, irritaties of bloedverlies rondom of uit de anus meteen aan aambeien . Maar anale klachten kunnen ook veroorzaakt worden door fissuren, fistels, een verzakking of door vormen van incontinentie. Grondige bekkenfysiotherapeutische diagnostiek en zo nodig samenwerking met een proctoloog geeft ons duidelijkheid over het voor u op te stellen behandelplan. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen met uitleg over wat er nu precies aan de hand is, met het aanleren van een gezond toiletgedrag en met bekkenbodemoefeningen. Veel mensen met anale klachten blijken tijdens het hebben van stoelgang de kringspieren te sluiten in plaats van te openen: een gezond toiletgedrag is aan te leren met behulp van de bekkenfysiotherapeut.

Alvast een tip bij huidirritatie: schoonmaken met een olie zonder parfum en zonder conserveringsmiddelen. Olie uit de keuken voldoet hieraan. Doe de olie bijvoorbeeld op een groot formaat wattenschijf. Gooi deze na gebruik in de pedaalemmer.

Vanaf 2017 doen wij mee met een studie van Proctos Kliniek in Bilthoven naar bekkenfysiotherapie bij anale fissuren. De uitkomsten zijn veelbelovend.

< Ga terug