Dry Needling

Locatie voor behandeling: Haydnstraat 4

maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag

Wat is Dry Needling?

Dry Needling richt zich op de behandeling van spierklachten die meestal al langer bestaan. Het behoort tot het domein van de fysiotherapeut die daar aanvullende scholing voor heeft gevolgd. Bij Bekken&Bodem heeft Karen Beverdam deze scholing gedaan. Dry Needling is geen klassieke acupunctuur: bij acupunctuur worden dunne naaldjes in energiebanen (meridianen) geplaatst.  Bij Dry Needling wordt wel gebruik gemaakt van deze acupunctuurnaalden maar hiermee wordt in triggerpoints (verhardingen in spieren) geprikt die daardoor effectief en snel kunnen ontspannen.

Dry Needling zal altijd samengaan met specifieke adviezen en (rek-)oefeningen, ook ter preventie van dezelfde klachten in de toekomst.

Wat is een triggerpoint?

Een spierverharding of triggerpoint is een hard aanvoelende plek (een ‘knoop’) in een spier, voor te stellen als een heel lokale mini-kramp. Deze geeft een lokale drukpijn en ook vaak uitstralende pijn. Klachten kunnen zich uiten door:

 • Pijn ter plekke in een spier met of zonder uitstraling
 • Bewegingsbeperkingen en /of stijfheid
 • Verminderde kracht bij aanspannen van de spier
 • Pijnklachten (bijvoorbeeld bij erop liggen, bij lopen etc.) en pijnontwijkend gedrag

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?

 • Door een verkeerde beweging of een ongeluk
 • Door langdurig verkeerde houding of overbelasting
 • Overbelasting bij sporters
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijvoorbeeld door gipsverband of ziekte
 • Psychologische factoren zoals stress, depressie, onrust en vermoeidheid
 • Voetafwijkingen of verschillen in beenlengte (bijvoorbeeld ontstaan na een botbreuk)
 • Chronische infecties en allergieën
 • Slaaptekort

Hoe werkt Dry Needling?

Door het gericht prikken met een naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt. Doel is het opwekken van een zogenaamde ‘local twitch respons’ (een zeer korte spieraanspanning) waarna de spiervezels zich beter ontspannen en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Bestaan de klachten langer, dan zijn er meestal meer spieren bij betrokken. En in een pijnlijke spier kunnen meerdere triggerpoints aanwezig zijn.

Wat voelt u tijdens de behandeling?

Het inbrengen van het naaldje voelt u niet of nauwelijks.

Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat gaat zo snel, dat u meestal even schrikt, soms kan dat wat pijnlijk aanvoelen. Als u daarbij uw bekende pijn voelt, dan is de kans zeer groot dat het een positief effect oplevert. De spier wordt soepeler, de bewegelijkheid vergroot en de pijn kan al direct minder zijn.

Soms voelt u dat u het warm krijgt en zelfs een beetje gaat transpireren. Sporadisch komt het voor dat u zich een beetje naar voelt. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken, dit verdwijnt weer snel.

In de eerste behandeling zullen we ons beperken in het aanprikken van meerdere spieren om uw reactie te testen.

Wat merkt u na de behandeling?

De eerste paar uur na de behandeling wordt de behandelde plaats vaak pijnlijk en stijf, het kan beurs aanvoelen. Er kunnen soms kleine blauwe plekken ontstaan door het raken van een bloedvaatje. Het beurse gevoel duurt meestal niet lang, hooguit een dag of twee. Daarna treedt een merkbare verbetering op van de eerder ervaren uitstralende pijnklachten. De beweeglijkheid neemt toe omdat de spier meer ontspannen is. Ook kan reeds een verbetering van kracht en coördinatie merkbaar zijn.  Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn een toename van de eigen energie en een gevoel van algemene ontspanning.

Wat kunt u zelf doen na een behandeling?

 • Rek de behandelde spieren dagelijks met de aangeleerde rekoefeningen
 • Houd de behandelde regio na de behandeling warm met een kruik. Vaak is een half uur voldoende. Dit zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor voor een sneller herstel
 • Doe minimaal 2 dagen rustig aan met belasten. Te veel en te snel belasten kan het herstel vertragen.
 • Drink voldoende water, dit helpt bij het afvoeren van afvalstoffen.

< Ga terug