Pijn bij plassen / ontlasten

Locatie voor behandeling:

  • Holtenbroek; Haydnstraat 4
  • Aa-Landen; Boomkensdiep 27
  • Stadshagen; Overtoom 57 (woensdagmiddag in Het Verloskundig Huys)

Waardoor kan pijn ontstaan

De buik- en lage rugspieren geven voor 70% steun aan het bekken. De bekkenbodem spieren voor 30%. Het is belangrijk dat de bekken-, buik- en lage rugspieren goed samenwerken en beschikken over voldoende uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie en lenigheid. Soms moet de bekkenbodemspier hierbij compenseren waardoor het ontspannen van deze spier tijdens plassen en ontlasten een probleem kan worden. Ook verkeerd toiletgedrag en obstipatie kunnen pijn veroorzaken.

Wij zijn gespecialiseerd in het bekkenfysiotherapeutisch onderzoek bij pijn bij plassen en ontlasten en geven informatie, advies, behandeling en gerichte oefeningen zodat u zelf invloed kunt uitoefenen op uw klachten.

De bekkenbodem ligt als een soort hangmatje tussen het schaambeen en heiligbeen met het stuitje. Het vormt een komvormige laag onder in het bekken en heeft de volgende functies:

  • Het openen en sluiten van de kringspieren (plas- en poepspieren) van de bekkenbodem.
  • Het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.
  • Het ondersteunen van de buikorganen (blaas, baarmoeder, darmen).

Het bekken wordt gevormd door de beide heupbeenderen, het heiligbeen met het stuitje. Deze zijn door de bekkengewrichten aan de achterkant en de symfyse aan de voorkant met elkaar verbonden. De bekkengewrichten worden door stevige banden ondersteund. Het bekken is niet los te zien van de lage rug. Ze vormen een functionele eenheid.

Kosten bekkenfysiotherapie: klik hier.

< Ga terug