Erectiestoornissen en/of pijnklachten bij seksualiteit kunnen samenhangen met bekkenbodemdisfunctie. We doen onder andere een bekkenbodemonderzoek. Zo nodig adviseren we u contact op te nemen met een andere behandelaar, zoals een uroloog, een seksuoloog of een haptotherapeut.
Er zijn meerdere oorzaken voor pijn tijdens of na het ontlasten. Veelvuldig persen op het toilet, harde stoelgang en een te gespannen bekkenbodemspier zijn hier voorbeelden van. Het (jarenlang) moeizaam ontlasten kan weer anale problematiek veroorzaken.
Obstipatie kan veel hinder veroorzaken. Obstipatie kan veroorzaakt worden door een te gespannen bekkenbodem, door te harde stoelgang en door anale problematiek. Bekkenbodemoefeningen en advies over eet-, drink- en toiletgewoonten dragen bij uw klachten te verhelpen.
Anale (pijn-)klachten komen veel voor. Veel mensen denken bij pijn, jeuk, irritaties of bloedverlies aan aambeien. Maar anale klachten kunnen ook veroorzaakt worden door fissuren, fistels, een verzakking of door vormen van incontinentie. Grondige bekkenfysiotherapeutische diagnostiek en zo nodig samenwerking met een proctoloog geeft ons duidelijkheid over het voor u op te stellen behandelplan. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen met uitleg over wat er nu precies aan de hand is, met het aanleren van een gezond toiletgedrag en met bekkenbodemoefeningen. Veel mensen met anale klachten blijken tijdens het hebben van stoelgang de kringspieren te sluiten in plaats van te openen: een gezond toiletgedrag is aan te leren met behulp van de bekkenfysiotherapeut.
Alvast een tip bij huidirritatie: schoonmaken met een olie zonder parfum en zonder conserveringsmiddelen. Olie uit de keuken voldoet hieraan. Doe de olie bijvoorbeeld op een groot formaat wattenschijf. Gooi deze na gebruik in de pedaalemmer.
Verlies van windjes en ontlasting komen vaker voor dan men denkt. De klachten kunnen samenhangen met uw bekkenbodemspieren, maar ook met eet-, drink- en toiletgewoonten. Blijf niet met uw probleem rondlopen, overwin uw gêne en vraag de bekkenfysiotherapeut om hulp.
Als u één of meer van de volgende vragen met ja kunt beantwoorden, dan kan het zijn dat u een overactieve blaas hebt:
U kunt alvast zelf aan de slag met het URinControl-programma.
Hoe werkt de blaas normaal
De blaas is een spier die kan samentrekken en ontspannen. De blaas vult zich met urine die door de nieren wordt uitgescheiden. Is de blaas vol, dan krijgen de hersenen een signaal, dat het tijd is voor een toiletbezoek. Plassen gebeurt doordat de blaas zich samentrekt en de sluitspier van de blaas zich ontspant.
Wat is een overactieve blaas
Mensen met een overactieve blaas moeten vaak en/of opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Bijna een miljoen Nederlanders (mannen en vrouwen) heeft last van een overactieve blaas. Niet iets om je voor te schamen.
Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier samen, ook als de blaas nog niet vol is. Dat gebeurt dus te vaak en zonder waarschuwing aan de hersenen. Het gevolg is dat iemand dan opeens heel nodig moet plassen, en moeite heeft de plas op te houden. Vaak lukt het maar net om op tijd bij de wc te zijn, of net niet.
Moeizaam plassen kan veroorzaakt worden door onvoldoende ontspanning van de bekkenbodem, door prostaatklachten of door onvoldoende blaasvulling. De bekkenfysiotherapeut helpt u met gerichte adviezen en oefeningen.
Bij terugkerende blaasontstekingen zou het aanleren van een optimaal toiletgedrag en een goede bekkenbodemontspanning kunnen bijdragen aan herstel.
Door jarenlang verkeerd toiletgedrag en bekkenbodemspanning kan pijn bij plassen ontstaan. Ook onvoldoende drinken kan bijdragen aan pijn bij plassen. We helpen u deze factoren aan te pakken.
Aanhoudende stuitpijn kan ontstaan door onvoldoende bekkenbodemontspanning en/of een slechte zithouding. Stuitpijn kan ook uitstralende pijn zijn vanuit triggerpoints in de spieren rondom het bekken. De bekkenfysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar een gerichte oplossing voor de pijn. Daarbij zou de NIMOC-techniek ook een behandeloptie kunnen zijn bij een doorgemaakte val op de stuit in het verleden.
Acute stuitpijn kan ontstaan door een recente val op de billen. Karen Beverdam, Margreet de Bondt en Nynke Braaksma zijn geschoold in de NIMOC-techniek.
De buik- en lage rugspieren geven voor 70% steun aan het bekken. De bekkenbodem spieren voor 30%. Het is belangrijk dat de bekken- en lage rugspieren goed samenwerken en beschikken over voldoende uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie en lenigheid. Een disbalans in deze samenwerking kan pijn veroorzaken of in stand houden.
Pijn in de geslachtsdelen en/of in de onderbuik kunnen samenhangen met onvoldoende ontspanning van de bekkenbodemspieren en van de buikspieren. Ook verkeerd toiletgedrag kan aanleiding zijn voor het ontstaan van pijn.
Na een prostaatoperatie functioneert het afsluitsysteem van de blaas soms minder goed. Dit geeft ongewenst urineverlies, vooral bij activiteiten. Door bekkenbodemtraining kunnen we u helpen het urineverlies te verminderen. We geven informatie over de blaas- en bekkenbodemfunctie in relatie tot de operatie.
Grote buikoperaties en littekenbreuken zijn van grote invloed op de functie van de romp. De bekkenfysiotherapeut geeft informatie, advies en oefeningen om er voor te zorgen dat u optimaal herstelt na de operatie.
Mannen die een prostaatoperatie hebben ondergaan, hebben vaak kortere of langere tijd last van ongewenst urineverlies. Ook het niet goed kunnen ledigen van de blaas of heel plotse hevige aandrang kunnen leiden tot urineverlies. Voor het onderzoek hiernaar kunnen we gebruik maken van onze echo-apparatuur. De bekkenfysiotherapeut helpt u op de juiste manier gebruik te maken van uw bekkenbodem. Met de URinControl-app kunt u direct zelf aan de slag.
Verlies van windjes en verlies van ontlasting komen vaker voor dan men denkt. De klachten kunnen samenhangen met uw bekkenbodemspieren, maar ook met eet-, drink- en toiletgewoonten. Blijf niet met uw probleem rondlopen, overwin uw gêne en vraag de bekkenfysiotherapeut om hulp.
Bekkenfysiotherapie tijdens en na een transitie-traject vraagt om kennis van operatietechnieken en hormonale veranderingen. Bij Bekken&Bodem heeft Nynke Braaksma deze expertise vanwege haar jarenlange participatie in het transgenderteam van het UMCG.