Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op mensen met gezondheidsproblemen in de bekkenregio. Onder de bekkenregio wordt verstaan de spieren van het bekken en de bekkenbodemspieren, de bekkenorganen (blaas, baarmoeder, darmen), de lage rug regio en de heupen.

Bekkenfysiotherapie richt zich op mannen, vrouwen en kinderen van alle leeftijden, met zeer uiteenlopende hulpvragen. Het vak richt zich naast screening, diagnostiek, prognostiek en therapeutische interventies, op preventie van bekken- en bekkenbodemdisfuncties.

(bron; Beroepsprofiel Bekkenfysiotherapeut 2014)

 

Bekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

 • ongewild verlies van urine en/of ontlasting;
 • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten;
 • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting;
 • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
 • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
 • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
 • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
 • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
 • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

(bron: site NVFB)

 

Het bekken
Het bekken wordt gevormd door de beide heupbeenderen en het heiligbeen met het stuitje. Deze zijn door de bekkengewrichten aan de achterkant en de symfyse aan de voorkant met elkaar verbonden. De bekkengewrichten worden door stevige banden ondersteund. Het bekken is niet los te zien van de lage rug. Ze vormen een functionele eenheid.

De bekkenbodem
De bekkenbodem ligt als een soort hangmatje tussen het schaambeen en heiligbeen met het stuitje. Het vormt een komvormige laag onder in het bekken met de volgende functies:

 1. Het ondersteunen van de buikorganen (blaas, baarmoeder, darmen).
 2. Het openen en sluiten van de kringspieren van de bekkenbodem.
 3. Het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Samenhang tussen klachten, bekken en bekkenbodem
Klachten presenteren zich zelden alleen. Veel patiënten die wij zien, geven aan meerdere klachten te hebben op gebied van bekken en bodem.

De bekkenbodem werkt nauw samen met de buik- en rugspieren. Een verstoorde functie kan zich uiten als pijn in de lage rug, stuit, schaambeen en/of bekken.

Problemen ontstaan vaak uit onwetendheid, door een verkeerde manier van plassen of ontlasten, na een buik- of prostaatoperatie of na een zwangerschap of bevalling.

Bekkenfysiotherapie is er op gericht bovengenoemde klachten zoveel mogelijk te verminderen. Daarnaast speelt het voorkómen van terugkeer van klachten een belangrijke rol. We houden ons bezig met preventie, voorlichting, coaching, begeleiding én behandeling.