Wat is kinderbekkenfysiotherapie?

Meestal verloopt het zindelijkheidsproces vanzelfsprekend. Soms ontstaan er moeilijkheden of duurt het proces langer dan verwacht. De gespecialiseerde fysiotherapeut voor kinderen met problemen in de zindelijkheid, behandelt kinderen met plas- en poepproblemen. Deze problemen kunnen veroorzaakt worden door het niet goed functioneren van bekkenbodemspieren.

Zindelijkheidsproblemen kunnen een grote impact hebben op de kwaliteit van leven van zowel het kind als het hele gezin. Uit onderzoek komt naar voren dat urineverlies in de top-3 van traumatische gebeurtenissen voor kinderen staat.

De kinderbekkenfysiotherapeut bij Bekken&Bodem is gespecialiseerd in het diagnosticeren, prognosticeren en behandelen van kinderen (3-18 jaar) met plas- en poepproblemen, bedplassen, urineweginfecties en buikpijnklachten.

Kinderbekkenfysiotherapie is fysiotherapie bij bekkenklachten zoals:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van ontlasting
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen

Het bekken
Het bekken wordt gevormd door de beide heupbeenderen en het heiligbeen met het stuitje. Deze zijn door de bekkengewrichten aan de achterkant en de symfyse aan de voorkant met elkaar verbonden. De bekkengewrichten worden door stevige banden ondersteund. Het bekken is niet los te zien van de lage rug. Ze vormen een functionele eenheid.

De bekkenbodem
De bekkenbodem ligt als een soort hangmatje tussen het schaambeen en heiligbeen met het stuitje. Het vormt een komvormige laag onder in het bekken met de volgende functies:

  1. Het ondersteunen van de buikorganen (blaas, baarmoeder, darmen).
  2. Het openen en sluiten van de kringspieren (plas- en poepspieren) van de bekkenbodem.
  3. Het bijdragen aan de stabiliteit van het bekken en de lage rug.

Samenhang tussen klachten, bekken en bekkenbodem
Bij het plassen en poepen spelen de spieren onderin het bekken een belangrijke rol. Meestal zijn deze bekkenbodemspieren ontspannen. Bij het ophouden van plas en/of ontlasting moeten deze spieren kunnen aanspannen. Tijdens het plassen en poepen moeten ze helemaal kunnen ontspannen. Bij kinderen met buikpijn en problemen bij plassen en/of poepen werken de bekkenbodemspieren vaak niet op de goede manier.