Zwanger of pas bevallen?

Zwanger

84% van de zwangeren heeft in meer of mindere mate last van bekken- en/of lage rugpijn. De pijn kan al vroeg tijdens de zwangerschap beginnen. 22% heeft pijn zowel aan de voorkant van het bekken (op en rondom het schaambeen en/of in de liezen) als aan de achterkant. De pijn straalt vaak uit naar de zijkant van het bekken, de billen en de bovenbenen.

Heeft u pijn rond het bekken, urineverlies en verzakkingsgevoel tijdens en/of na de zwangerschap? De bekkenfysiotherapeut geeft u inzicht in uw klachten, gerichte oefeningen, advies en behandeling zodat u zelf invloed kunt uitoefenen op uw klachten.

Pas bevallen

Een zwangerschap en bevalling heeft impact op het functioneren van de lage rug, bekken en bekkenbodem spieren. Ook als je geen klachten hebt, is het goed om stil te staan bij voorkómen van klachten in de toekomst. Daarom bieden wij de Bekken&Bodem Check.

Tijdens de Bekken&Bodem Check brengen we samen met jou eventuele klachten en risicofactoren in kaart, we doen bekkenfysiotherapeutisch onderzoek en geven je persoonlijke adviezen. Indien nodig stellen we een oefenschema op maat op of starten we een behandeling.

Je loopt meer risico op bekken- en bekkenbodemklachten na je bevalling wanneer:

  • je lage rugklachten of bekkenklachten hebt gehad vóór en tijdens je zwangerschap,
  • je urineverlies of verzakkingsklachten hebt gehad voor of tijdens je zwangerschap,
  • je een (sub-)totaal ruptuur hebt opgelopen (vraag na bij je verloskundige, huisarts of gynaecoloog),
  • je een vacuüm- of tangverlossing hebt gehad,
  • je langer dan 1 uur geperst hebt of
  • je baby bij de geboorte zwaarder was dan 4000 gram.