bekkenbodem

Klachten bij mannen

Mannen

Voor plasklachten geldt: U bent niet de enige, één op de vier tot vijf mannen boven de 40 jaar heeft hier last van. Met de app URinControl kunt u direct zelf aan de slag.

Disfunctie van de spieren in en rond het bekken kan, naast problemen met bewegen, ook leiden tot problemen met plassen, ontlasten of seksuele en pijnklachten. Deze klachten kunnen de kwaliteit van leven sterk beïnvloeden. Het verbeteren en optimaliseren van het functioneren van de lage rug, bekken en bekkenbodem spieren kan helpen bij het oplossen van deze problemen en pijn reduceren. 

Veel voorkomende klachten

Ontlastingsklachten

Pijn tijdens of na ontlasten

Er zijn meerdere oorzaken voor pijn tijdens of na het ontlasten. Veelvuldig persen op het toilet, harde stoelgang en een te gespannen bekkenbodemspier zijn hier voorbeelden van. Het (jarenlang) moeizaam ontlasten kan weer anale problematiek veroorzaken.

Moeizame stoelgang

Obstipatie kan veel hinder veroorzaken. Obstipatie kan veroorzaakt worden door een te gespannen bekkenbodem, door te harde stoelgang en door anale problematiek. Bekkenbodemoefeningen en advies over eet-, drink- en toiletgewoonten dragen bij uw klachten te verhelpen.

Aambeien/fissuren

Anale (pijn-)klachten komen veel voor. Veel mensen denken bij pijn, jeuk, irritaties of bloedverlies aan aambeien. Maar anale klachten kunnen ook veroorzaakt worden door fissuren, fistels, een verzakking of door vormen van incontinentie. Grondige bekkenfysiotherapeutische diagnostiek en zo nodig samenwerking met een proctoloog geeft ons duidelijkheid over het voor u op te stellen behandelplan. De bekkenfysiotherapeut kan u helpen met uitleg over wat er nu precies aan de hand is, met het aanleren van een gezond toiletgedrag en met bekkenbodemoefeningen. Veel mensen met anale klachten blijken tijdens het hebben van stoelgang de kringspieren te sluiten in plaats van te openen: een gezond toiletgedrag is aan te leren met behulp van de bekkenfysiotherapeut.

Alvast een tip bij huidirritatie: schoonmaken met een olie zonder parfum en zonder conserveringsmiddelen. Olie uit de keuken voldoet hieraan. Doe de olie bijvoorbeeld op een groot formaat wattenschijf. Gooi deze na gebruik in de pedaalemmer.

Ontlastingsverlies

Verlies van windjes en ontlasting komen vaker voor dan men denkt. De klachten kunnen samenhangen met uw bekkenbodemspieren, maar ook met eet-, drink- en toiletgewoonten. Blijf niet met uw probleem rondlopen, overwin uw gêne en vraag de bekkenfysiotherapeut om hulp.

Plasklachten

Overactieve blaas

Als u één of meer van de volgende vragen met ja kunt beantwoorden, dan kan het zijn dat u een overactieve blaas hebt:

  • Moet u vaak plassen (meer dan 10x per dag?)
  • Moet u ’s nachts vaker dan 2x plassen?
  • Komt de aandrang in een heel korte tijd opzetten?
  • Bereikt u soms het toilet net te laat?

U kunt alvast zelf aan de slag met het URinControl-programma.

Hoe werkt de blaas normaal
De blaas is een spier die kan samentrekken en ontspannen. De blaas vult zich met urine die door de nieren wordt uitgescheiden. Is de blaas vol, dan krijgen de hersenen een signaal, dat het tijd is voor een toiletbezoek. Plassen gebeurt doordat de blaas zich samentrekt en de sluitspier van de blaas zich ontspant.

Wat is een overactieve blaas
Mensen met een overactieve blaas moeten vaak en/of opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Bijna een miljoen Nederlanders (mannen en vrouwen) heeft last van een overactieve blaas. Niet iets om je voor te schamen.

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier samen, ook als de blaas nog niet vol is. Dat gebeurt dus te vaak en zonder waarschuwing aan de hersenen. Het gevolg is dat iemand dan opeens heel nodig moet plassen, en moeite heeft de plas op te houden. Vaak lukt het maar net om op tijd bij de wc te zijn, of net niet.

Moeizaam plassen

Moeizaam plassen kan veroorzaakt worden door onvoldoende ontspanning van de bekkenbodem, door prostaatklachten of door onvoldoende blaasvulling. De bekkenfysiotherapeut helpt u met gerichte adviezen en oefeningen.

Blaasontsteking

Bij terugkerende blaasontstekingen zou het aanleren van een optimaal toiletgedrag en een goede bekkenbodemontspanning kunnen bijdragen aan herstel.

Pijn bij plassen

Door jarenlang verkeerd toiletgedrag en bekkenbodemspanning kan pijn bij plassen ontstaan. Ook onvoldoende drinken kan bijdragen aan pijn bij plassen. We helpen u deze factoren aan te pakken.

Pijn

Stuitpijn

Aanhoudende stuitpijn kan ontstaan door onvoldoende bekkenbodemontspanning en/of een slechte zithouding. Stuitpijn kan ook uitstralende pijn zijn vanuit triggerpoints in de spieren rondom het bekken. De bekkenfysiotherapeut gaat samen met u op zoek naar een gerichte oplossing voor de pijn. Daarbij zou de NIMOC-techniek ook een behandeloptie kunnen zijn bij een doorgemaakte val op de stuit in het verleden.

Acute stuitpijn

Acute stuitpijn kan ontstaan door een recente val op de billen. Karen Beverdam, Margreet de Bondt en Nynke Braaksma zijn geschoold in de NIMOC-techniek.

Bekken- en/of lage rugpijn

De buik- en lage rugspieren geven voor 70% steun aan het bekken. De bekkenbodem spieren voor 30%. Het is belangrijk dat de bekken- en lage rugspieren goed samenwerken en beschikken over voldoende uithoudingsvermogen, snelheid, kracht, coördinatie en lenigheid. Een disbalans in deze samenwerking kan pijn veroorzaken of in stand houden.

Bekkenbodem- en/of onderbuikpijn

Pijn in de geslachtsdelen en/of in de onderbuik kunnen samenhangen met onvoldoende ontspanning van de bekkenbodemspieren en van de buikspieren. Ook verkeerd toiletgedrag kan aanleiding zijn voor het ontstaan van pijn.

Operaties

Prostaatoperatie

Na een prostaatoperatie functioneert het afsluitsysteem van de blaas soms minder goed. Dit geeft ongewenst urineverlies, vooral bij activiteiten. Door bekkenbodemtraining kunnen we u helpen het urineverlies te verminderen. We geven informatie over de blaas- en bekkenbodemfunctie in relatie tot de operatie.

Buikoperatie en littekenbreuken

Grote buikoperaties en littekenbreuken zijn van grote invloed op de functie van de romp. De bekkenfysiotherapeut geeft informatie, advies en oefeningen om er voor te zorgen dat u optimaal herstelt na de operatie.

Heupoperatie

Bij een heupoperatie worden soms diepe heupspieren doorgenomen en later weer aan elkaar gehecht. Een deel van de bekkenbodem staat in verbinding met deze diepe heupspieren. Hebt u na uw heupoperatie bekkenbodemklachten? Wellicht kunnen wij u hiervan afhelpen.
Incontinentie

Urineverlies

Mannen die een prostaatoperatie hebben ondergaan, hebben vaak kortere of langere tijd  last van ongewenst urineverlies. Ook het niet goed kunnen ledigen van de blaas of heel plotse hevige aandrang kunnen leiden tot urineverlies. Voor het onderzoek hiernaar kunnen we gebruik maken van onze echo-apparatuur. De bekkenfysiotherapeut helpt u op de juiste manier gebruik te maken van uw bekkenbodem. Met de URinControl-app kunt u direct zelf aan de slag.

Ontlastingsverlies

Verlies van windjes en verlies van ontlasting komen vaker voor dan men denkt. De klachten kunnen samenhangen met uw bekkenbodemspieren, maar ook met eet-, drink- en toiletgewoonten. Blijf niet met uw probleem rondlopen, overwin uw gêne en vraag de bekkenfysiotherapeut om hulp.

Seksuele klacht

Erectiestoornissen en/of pijnklachten bij seksualiteit kunnen samenhangen met bekkenbodemdisfunctie. We doen onder andere een bekkenbodemonderzoek. Zo nodig adviseren we u contact op te nemen met een andere behandelaar, zoals een uroloog, een seksuoloog of een haptotherapeut.

Transgender specialisatie

Bekkenfysiotherapie tijdens en na een transitie-traject vraagt om kennis van operatietechnieken en hormonale veranderingen. Bij Bekken&Bodem heeft Nynke Braaksma deze expertise vanwege haar jarenlange participatie in het transgenderteam van het UMCG.

© 2024 Bekken&Bodem